Wandelen


WNF natuurpad

Natuurpad

Op ongeveer 5 km van de brug langs de Oost-Westverbinding, even na de politiepost van Meerzorg, treft men rechts de ingang met poort aan. De andere ingang, eveneens met poort, bevindt zich ongeveer halverwege het zandpad, links op de ‘Weg naar Peperpot’.

 

Het natuurpad loopt langs één der vaarkanalen van de plantage. Langs een deel van het pad zijn bruggetjes over de irrigatie- kanalen aangebracht waardoor men een goed beeld krijgt van de oorspronkelijke aanleg van de plantage. Op een kort stuk na is het kanaal langs het pad begroeid met ‘moko-moko’ (Montrichardia arborescens) waartussen vele vogels hun broedplaatsen vinden.

Om bomen en planten gemakkelijk te ontdekken en herkennen zijn op verschillende plaatsen hun naamborden aangebracht. Langs de paden treft men op diverse plaatsen zitbanken aan.

 

In het gebied rondom het natuurpad werd destijds koffie (Coffea sp.) geteeld. Langs de irrigatiekanalen kan men nog duidelijk de aanplant van rijen koffiebomen zien evenals die van de ‘kofimama’ (Erythrina glauca) bomen. De laatsten moesten zorgen voor schaduw van de koffiebomen, vandaar ook de zeer toepasselijke lokale naam. Na stopzetting van de bedrijfsactiviteiten ontstond het huidige ‘plantagebos’ met daarin hoofdzakelijk inheemse maar ook exotische planten. Een van de nog duidelijk zichtbare exoten is bamboe (Bambusa vulgaris) welke reeds zeer lang geleden vanuit tropisch Azië werd ingevoerd en werd gebruikt voor allerlei doeleinden.
Cacao werd hoofdzakelijk geteeld in het gebied dat zich langs het zanderige gedeelte van de Weg naar Peperpot bevindt.